Dolgu

Dolgu nedir?

Cildin altına kırışıklık, sarkma, izleri gidermek ve şekil vermek için zerk edilen geçici, yarı kalıcı veya kalıcı maddelerdir. Yıllar içerisinde ciltte elastik lif, kollajen lif, yağ tabakası ve hyaluronik asitin azalmasına bağlı olarak kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir. Özellikle göz, ağız, çene, boyun, burun, alın bölgesinde kırışmalar ve sarkmalar ortaya çıkar. Yüzün orta ve alt kısımlarında sarkma ve kırışıklıklarda dolgu enjeksiyonu başarıyla kullanılabilir. Dolgu enjeksiyonu dudağa daha dolgun ve genç görünüm sağlamak, ciltteki derin yara ve akne izlerini gidermek için de kullanılabilmektedir.
Dolgu nasıl etkili olur?

Dolgu maddesi  ince bir iğneyle  düzeltilecek alana enjekte edilir. Jel kırışıkların altını doldurur ve kırışıklığı düzeltir. Yüzdeki sarkmalarda yüze hacim vererek sarkmayı giderir. Ayrıca hyaluronik asit ve kalsiyum hidroksi apatit ciltte kollajeni arttırdığı bilinen maddelerdir. Ciltte yenilenme meydana geldiği için dolgu maddesi eridikten sonra bile uygulanan bölge ilk haline göre çok daha iyi gözükmektedir.
Dolgu kimlere uygulanabilir?

Dolgu herkese uygulanabilir.
Dolgu kimlere uygulanmaz?

Hamile, emziren annelere, cildinde enfeksiyon ve iltihap olanlara, dolgu maddelerine duyarlılığı olduğu bilinen kişilere uygulanmaz.
Hangi bölgeler dolgu enjeksiyonu ile tedavi edilebilir?

Yüzdeki sarkmanın giderilmesi
Elmacık kemiklerini belirginleştirmek
Burun kanatlarından dudak köşelerine inen kırışıklık (Nasolabialçizgiler)
Ağız kenarından çeneye doğru uzanan sarkma çizgisi
Dudak şekillendirmek, dolgunlaştırmak
Dudak etrafındaki kırışıklıklar
Kaşa şekil vermek
Çene hattını düzeltmek
Burun kaldırmak, şekillendirmek
Kaş arasındaki çizgiler
Akne ve yara izlerinin giderilmesi
Dolguda hangi maddeler kullanılır?

Hyalüronik asit  ve calsiyum hidroksi apatit tüm dünyada giderek popülaritesi artan etkin ve şu an için en güvenli  dolgu maddeleridir. Hyaluronik asit ve calsiyum hidroksi apaptit içeren dolgular tüm yüzde sarkmayı gidermek amaçlı kullanılabilir. Ayrıca burun yanak çizgisi, dudaktan çeneye inen sarkma çizgisi, bozulan çene hattı, düşen yanakları kaldırmakta başarı ile kullanılabilirler. Diğer cilt yenileme teknikleri ile birlikte kişinin cilt yaşı ve görüntüsü 5-10 yaş geriye alınabilir.
Hyaluronik asitli dolgular  dudaklara hakim ve dolgunluk verirken ağız ve burun çevresindeki kırışıklarda etkili olabilmektedir. Ca hidroksi apatit dudağa uygulanmaz.
Dolgu uygulaması ne kadar süre alır?

Dolgu enjeksiyonu 20- 30 dakika sürmektedir.
Dolgu uygulamasında acı hissedilir mi?

Dolgu uygulaması öncesi anestezik krem sürülür. Bu yüzden işlem sırasında acı fazla hissedilmez. Ayrıca anestezik madde içeren özel dolgular işlemin hissedilmemesini sağlar
Dolgu tedavisinin sonuçları ne zaman görülür?

Dolgu yapıldıktan hemen sonra sonuçlar görülür.  Ancak dolgunun asıl görüntüsü bir ay sonra ortaya çıkar.
Dolgu tedavisinin etki süresi ne kadardır?

Kalıcılık süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte maddesinin yapılış teknolojisine göre 6- 18 ay kadardır. Cilt yenilemesi yaptığı için dolgu erise bile cilt eskisine nazaran daha iyi gözükür. Bu yüzden etki süresi ortalama 2-3 yıl denilebilir.
Dolgu uygulamasının yan etkileri nelerdir?

Tüm kalıcı olmayan dolgularda olduğu gibi geçici olarak kızarıklık, şişme, ağrı, morluk veya dolgu bölgesinde hassasiyet görülebilir. Yan etkilerde düzelme cilde ve dudaklara enjeksiyondan sonra ortalama bir haftada gerçekleşir. Çok nadiren herpes tetiklenmesi, damar tıkanıklığı ve cilt enfeksiyonları meydana gelebilir.
Dolgu uygulaması bazen etkisiz olabilir mi?

Dolgu uygulamaları her zaman etkili olur. Ancak bazen yapılan madde miktarı yeterli olmayabilir. Kırklı yaşlarda birine sarkma ve kırışıklık gidermek için 1-3 tüp yeterli olurken altmış yaşında birine 4-8 tüp gerekebilir. Gerekli sayıda tüp açılmayan hasta sonuçları yetersiz görebilir. Ayrıca kullanılan dolgu maddesinin yoğunluğu ve kalitesi sonuçları etkiler. Örneğin elmacık kemiği yapılırken yoğun hacimli dolgu yerine ince yapılı dolgu kullanılırsa istenilen sonuç alınamaz.
Dolgu enjeksiyonlarıne kadar süre iş ve sosyal yaşamı etkiler?

Uygulama sonrası kişi rutin aktivitelerine hemen dönebilir. Nadiren geçici olarak morarma ve kızarıklık görülebilir. Morluklar makyajla kapatılabilir.
Dolgu işleminden önce nelere dikkat edilmelidir?

Aspirin ve ağrı kesiciler, kan sulandırıcı ilaçlar, yeşil çay, gingko, sarımsak, ginseng, ekinezya, balık yağı,  vitamin C ve vitamin E kullananlarda morarma riski yüksektir.  Eğer mümkünse tedaviden 5-7 gün önce bu ilaçların alınmamasında fayda vardır
Dolgu işleminden sonra nelere dikkat edilmelidir?

Tedavi sonrası bir kaç gün aşırı sıcak  (banyo, güneşlenmek, solaryum gibi), aşırı egzersiz, aşırı mimik hareketlerinden kaçınmak gerekir.Yatarken sırtüstü pozisyonda kalmaya çalışılmalıdır.
Dolgu diğer cilt yenileme yöntemleri ile birlikte kullanılabilir mi?

Dolgu cilt yenileyen lazer, radyofrekans, fokuslu ultrason, PRP işlemlerinden sonra yapılarak işlemlerin sarkma, kırışıklık ve iz tedavilerindeki etkilerini artırır. Hyaluronik asitli dolgular ısıveren işlemlerden sonra yapılmalıdır. Önce yapılırsa erir.  Dolgu sonrası mezoterapi yapılarak dolguların ekinliği artırılır. Botoks öncesi veya sonrası dolgu yapılarak çok daha iyi sonuçlar sağlanır.