Boyun kırışıklığı ve sarkması neden olur?
Boyun en erken yaşlanma belirtileri gösteren bölgelerden biridir. Genetik yapı, yatma şekli, güneş ışığı, ten rengi ve bakımın ihmal edilmesi boyun bölgesinin erken yaşlanmasına sebep olur. Genellikle yüze yapılan bakım ve korumalar boyunda ihmal edilir. Boyun bölgesi yüze göre salgı bezlerinden fakir bir cilt olmasına bağlı olarak yenilenme yeteneği daha azdır. Bu nedenle boyun cildi güneş ışığından fazla zarar görür. Boyunda sarkma, kırışma, yağlanma, lekeler ve et benleri erken yaşlardan itibaren görülebilir. Çene altında gıdı şeklinde yağlanma ve sarkmalar ortaya çıkabilir.
Boyun kırışıklığı ve sarkması ne zaman görülür?
Kadın ve erkeklerde yaşı en çok belli eden bölge boyundur. Kadın ve erkeklerde 40’lı yaşlarda başlayan deri değişiklikleri 50’li yaşların ortalarında itibaren çok artar.
Boyun sarkması ve kırışması nasıl tedavi edilir?
Sarkmayı azaltan tüm yöntemler çene altında ve boyunda sarkmasında kullanılabilir. Boyun derisi sarkması, kırışması şikayetlerinde fraksiyonel lazer ve radyofrekans tedavileri, fokuslu ultrason, PRP ve mezolift etkilidir. Uygulamalar 2-4 hafta aralıklarla en az üç veya dört seans yapılmalıdır. Sonrasında boyun derisi toparlar. İşlemler birlikte uygulanırsa çok daha iyi sonuç alınır. Fraksiyonel radyofrekans- PRP veya lazer – mezolift gibi bir arada uygulanan işlemler daha hızlı ve daha güzel toparlanma sağlar. Boyunda enine kırışıklıklar ve boyun kaslarının belirginleşmesi şikayetinde botoks uygulamaları en etkili yöntemlerdir. Derin kırışıklıklarda hyaluronik asitli dolgu uygulamaları çok başarılı olur.
Yaş Aralığına Göre Uygulanan
Ameliyatsız Yüz Germe Yöntemleri
Son yıllarda estetik alanındaki gelişmeler yüz yaşlanmasında ameliyatsız çözümler üretilmesini sağladı. Yapılan araştırmalarda yüzdeki sarkma ve kırışıklık şikayetlerinde son yıllarda % 70 oranında ameliyatsız yüz germe yöntemlerinin tercih edildiğini göstermiştir. Yüzdeki sarkma ve kırışıklık şikayetlerini gidermede etkili yöntemleri, aslında buna sebep olan anatomik ve fizyolojik nedenlere yönelik değerlendirmek en doğrusu olacaktır. Sarkma ve kırışıklığı nedene ve yaşa göre sınıflandırabiliriz.
İlk tercih edilecek ameliyatsız yüz germe yöntemlerinden biri botokstur. En başta yani 30-40 yaşta ilk ortaya çıkan çizgi ve sarkmalar, kasların mimik hareketlerine bağlı alın ve göz çizgileridir. Ayrıca yüzü aşağı çeken kaslarda kuvvetlenme başlar. Özellikle alt yüzde çiğneme kası ve boyun-çene kasının kuvvetlenmesi yüze kare görünümü verir. Bu yaş gurubunda kasları gevşeten ve durduran botoks yöntemi sarkma ve kırışıklığı engelleyerek ve gidererek etkili olur.
Diğer ameliyatsız yüz germe yöntemleri ise cildi sıkılaştıran ve bakım yapan mezolift, hyaluronik asitli aşı, somon DNA, PRP, lazerler, radyofrekans, fraksiyonel teknolojiler( lazerler ve radofrekans), mikrofokuslu ultrasondur. Yine 30-45 yaş gurubunda kilo alıp vermek, sigara, insülin direnci, guatr ve ailesel yapıya bağlı ciltte elastikiyet kaybı olur. Özellikle göz altı ve yanaklarda gevşemeler olur. Göz altında morluk, torbalanmaya eğilim, kapakta gevşeme ve çene hattının netliği bozulur. Bu şikayetlerde ameliyatsız yüz germe yöntemleri hastanın yüz yapısı ve şikayetine göre tercih edilebilir. Nem eksikliği, matlık ve elastikiyet kaybında mezolift, somon DNA ve hyaluronikasitli aşı tercih edilebilir. Elastikiyet kaybı ve sarkmaya eğilim varsa radyofrekans ve lazerler, lekelenme, gözenek açıklığı ve sarkma bir aradaysa PRP, fraksiyonel lazer iyi seçenektirler. Çene netliğinde bozulma ve yüzde genişleme varsa cilt altını sıkılaştıran mikro fokuslu ultrason kullanılır. Kilo kaybına ve ailesel yapıya bağlı erken yaşta göz altı ve yanakta çökme varsa hyaluronik asitli dolgular çökmeyi gidererek yüzde sağlıklı ve genç görünümün korunmasına yardımcı olur. Ayrıca yüzü kaldırarak sarkmayı engeller.
Yaş ilerledikçe yani 40-45 yaş sonrası çizgiler derinleşir ve yerleşir. Göz çevresi, dudak etrafı ve göz çevresinde kırışıklıklar mimik yapılmasa belli olmaya başlar. Bu dönemde bakım amaçlı mezolift, somonDNA, fraksiyonel teknolojiler yapılabilir. Ancak kırışıklık yerleştiği ve derinleştiği zaman artık bakım yapmak yetmez. Kırışıklığı dolduran ve besleyen hyaluronik asitli dolgular en etkili ameliyatsız yüz germe yöntemleridir. Ayrıca bu dönemde artık cilt sarkmasına cilt altı sarkması da eşlik eder. Çünkü cilt bağları gevşer, cilt altında yağlar azalır ve kemik kaybı başlar. Sarkma ilerler ve burun ve çene kenarında derin oluklar belirir. Artık sadece cildi etkileyen yöntemler sarkmayı gidermede yetersiz olur. Bu nedenle 40-45 yaş sonrası yüz sarkmasını gidermede ameliyatsız yüz germe yöntemi olarak dolgular tercih edilmelidir. Sarkmanın giderilmesini desteklemek ve yanı sıra bakım yapmak lazer, radyofrekans, fraksiyonel teknolojiler, PRP, somon DNA, hyaluronik asitli aşı ve mezolift yılda 2-4 kez devreye girmelidir. Dolgunun yetersiz kaldığı alt yanak ve gıdı bölgesi için mikro fokuslu ultrason alt yüzdeki düşme ve genişlemelerinde kullanılabilir.
Son yıllarda popülerize olan ameliyatsız yüz germe yöntemlerinden ip tedavileri yine alt yüzde çene netliği ve gıdı azaltmada kullanılmaktadır. Bu iplerden PDO, PLLA maddesi içerenler zamanla eriyerek vücuttan atılır. İpler ilk başta ipin hafif asıcı etkisiyle, zamanla da bulunduğu bölgede kollajeni artırarak gerilme yapar. İplerin zamanla vücuttan atılması aynı dolgular gibi dezavantaj değil aslında bir avantajdır. Zamanla vücuttan atılan madde olması olabilecek yan etkilerin kalıcı olmasına engel olur.
Aslında pek çok kişide şikayetler karışık olduğu için en doğrusu bir uzmanın denetiminde yöntemler birlikte kullanılarak en iyi sonuçlar alınır. Kişinin yüz yapısı ve ihtiyaçları belirlenerek yıllık yol haritası çıkarılmalı, seçilecek ameliyatsız yüz germe yöntemleri hem önleyici hem giderici olmalıdır. Yaşlanma süreci giderek arttığı için yani her sene daha da yaşlandığımız için ameliyatsız yüz germe yöntemlerinde tek bir yöntem seçip yıllarca ondan medet ummak baştan mantık hatasıdır. En güzel ve en doğru ameliyatsız yüz germe yöntemi ihtiyaca göre düzenli olarak yapılandır.